Nainen ilman partaa

Kävin katsomassa Agit Cirkin Häpeä-kabareen Cirko-festivaaleilla. Esitys on ryhmän mukaan yhteiskunnallisesti kantaaottava teos häpeän eri muodoista, kolmen miehen henkilökohtaisten kokemusten kuljettamina. Osana esitystä on veitsenheittonumeroa parodioiva kohtaus, jossa naisen sijaan maalitauluna on pumpattava Barbara-nukke. Esityksen jälkeen järjestetyssä keskustelussa heitettiin yleisöstä tulkinta, jonka mukaan nukke edustaa naisen roolia nykysirkuksessa yleensä.

Huomasin jääväni hämmästyneenä pohtimaan kysymystä. Toden totta, valtaosa näkemistäni esityksistä ovat olleet varsin miehisiä, huipentuen viime vuosina kansainvälistäkin huomiota ja ylistystä saaneeseen Race Horse Companyn Petit Maliin. Teoksen ”raksaestetiikka” ja väkivallan uhka huokuvat perinteisesti miesten maailmana pidettyä henkeä.

Teatterin puolella miehisen messiasajattelun tilalle on kaivattu raikkaampaa otetta, silti miesneromyytit ja -toiveet pysyvät tiukassa. Miesguruja julistetaan ja juhlistetaan mediassa mielellään. Raatteentie on the Road rockperformanssin tekijöiden manifestia voi lukea turhautumisen kiteytymänä:

”Vastustamme sitä, että teatterikenttä guruttaa aina jotakin miestä. Vaadin, että teatterikriitikko tulee minun esitykseeni valmiina kusemaan hunajaa. Vastustamme klassikkojen sekä useimpien klassikkototeutusten naiskuvaa, ihmiskuvaa sekä maailmankuvaa.”

Yleisökeskustelun vetäjänä ollut Kaarina Gould esitti vastalauseen pumpattavasta Barbarasta naisen roolin kuvana. Mutta millaisia ovat nykysirkuksen sukupuoliroolit? Mikä muiden näkemys on tilanteesta tai sen kehityksestä?

Julia

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s