ESITTELY

Eräänä elokuisena päivänä pariskunta saapui seuraamaan sirkusesitystä. He istuivat hiekkakentän laidalle rakennettuun katsomoon odottavin mielin. Kun esitystä oli kulunut jonkin aikaa, he eivät voineet enää peittää pettymystään. He nousivat ylös huutaen: ”Mitä sirkusta tämä on olevinaan? Eihän täällä ole edes norsuja!” Oliko heitä huijattu?

Lähtökohtana tälle blogille sekä ihmettely että analyyttinen pohdinta.

Mitä on sirkus, entä sirkustaide? Mitä se voisi olla? Mitä on sirkus, jossa ei ole norsuja? Saako nykysirkusesityksessä nauraa? Missä kulkee nykyteatterin ja nykysirkuksen raja? Mikä sirkuksessa viehättää? Mistä sirkuksessa on tai voi olla kyse? 

Tämä blogi syntyi tarpeesta kirjoittaa sirkuksesta. Haluamme monipuolistaa ja laajentaa esittävistä taiteista käytävää keskustelua. Tämä blogi  on perustettu, jotta sirkuskirjoittaminen kehittyisi, moniäänistyisi ja saisi uusia osallistujia.

Eikö täällä ole norsuja? on sirkukselle ja siitä kirjoittamiselle omistettu yhteisöllinen blogi. Blogi toimii interaktiivisena keskustelualustana. Jokainen on tervetullut kommentoimaan tekstejämme ja osallistumaan! Säännöllisesti blogiin kirjoittavia on tällä hetkellä viisi. Voit tutustua meihin tarkemmin täällä.

Jos haluat kirjoittaa blogiin, otathan meihin yhteyttä. Jos mielessäsi on aihe, joka pitäisi nostaa esiin, kerrothan siitä meille sähköpostitse. Jos odotat esitysarviota tai taitelijahaastattelua, otathan yhteyttä. Jos tiedät tarinan sirkuksesta, jaathan sen kanssamme!

sirkusblogi[a]gmail.com

***

Kuvissa Viivi Roiha ja Salla Hakanpää

Kuvat: Jouni Ihalainen

Mainokset

3 thoughts on “ESITTELY

 1. Eipä ole sitten 1985 jälkeen ollut elefantteja tai muitakaan isoja villieläimiä suomalaisen sirkusyleisön katsottavana – ja hyvä niin! Tuolloin, 1985 kesällä Sirkus Finlandia Juniorin eräänä esiintyjäryhmänä oli Amadeo Folko, jolla mukana esityksessä oli nilkkavammainen pikkuelefantti. Omistaja viisveisasi eläimen terveydestä ja siitä, millaista kipua ja kärsimystä se esityksessä joutui kokemaan. Ei siis ihme, että viranomaistahon ja eläinsuojeluaktivistien mitta tuli täyteen ja
  kyseiset mm. leijonien, tiikereiden ja elefanttien sirkusesiintymiset lopetettiin saattamalla voimaan maahantuontikielto.
  Tosin ei sirkushevostenkaan kohtelu ole aina täyttänyt niitä moraalisia kriteereitä, joita kaikille eläinnumeroille tulee asettaa. Tämän sain humata seuratessani 70-luvun alkupuolella Tampereella Moskovan suuren sirkuksen esitystä, jossa sairas hevonen pakotettiin esiintymään.
  Onneksi ajat ovat muuttuneet niin, ettei enää pääse tapahtumaan sellaisia katastrofeja kuin 50-luvulla sirkus Zoon talvikiertueelle, että yleisön puuttuessa ja rahojen loppuessa käytännöllisesti koko sirkuksen eläimistö kuoli nälkään ja yli kahdenkymmenen asteen pakkaseen!

  • Kauheaa, onpa tosiaan hyvä, että eläinten käyttöä on rajoitettu! Osaatko kertoa, mistä tuosta Zoonin tapauksesta saisi lisätietoja?

   Tiina Vanhanen

   • Tuon talven tapahtumat ovat omaa muistitietoani. Minulle voi lähettää sähköpostia ja keskustelen asiasta – ja muutenkin siitä, millaiset olot leijonilla, apinoilla ym. tropiikin eläimillä oli tuohon aikaan Suomea kiertäneissä sirkuksissa ja eläinteltoissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s